Inför köpet
Snart är det dags! Du/Ni står idag inför ett stort beslut i livet, ett beslut som kommer genererar mycket glädje, många underbara platser, härliga äventyr och fina minnen. Däremot finns det ofta väldigt många frågor innan själva köpet sker, man vill helt enkelt vara säker att man köper rätt för både en själv och sin familj.
Vi på Campagon känner till dessa funderingar, och har därför sammanställt lite funderingar och uppgifter som kan vara värda att fundera kring innan det är dags för köp!
5 steg – så hittar du rätt:
1. Privat eller Företag
2. Kontant eller Finansiering
3. Husbil eller husvagn
4. Så väljer du rätt husbil/husvagn
5. Service & Köp
1. Privat eller Företag
En fråga som ganska snabbt kommer på tal är om man ska köpa privat eller via företag, och om man köper via företag – måste återförsäljaren vara auktoriserad?
Privat
Att köpa privat kan ibland vara lönsamt, men det kan också bli tvärtom. Fundera kring vad du kan vinna/förlora på att genomföra affären. Är alla papper korrekt ifyllda? Hur ställer man över husvagnen/husbilen på nya ägaren? Är betalningssättet säkert? Känns det tryggt att genomföra ett köp utan garantier? Tänk också på att kontrollera husvagnen/husbilen noggrant INNAN köpet sker, samt om det finns någon restskuld på fordonet. Testa kylen (12V, 230V, gasol), spisen/ugnen, värmesystemet, elpatronen, m.m. Helst skulle även fordonet genomgå en service innan köpet sker, precis som hos ett företag. Be också om att ägaren ska fukttesta/gasoltesta sitt fordon hos auktoriserad verkstad innan köpet genomförs. Gå inte med på att göra detta efter köpet - då husvagnen/husbilen är ditt eget ansvar!
Företag
Ett företag erbjuder ofta tjänster och tryggheter som en privatperson, av naturliga skäl, inte kan erbjuda. En verkstad vid fel eller service, en välsorterad tillbehörsbutik, trygg finansiering, möjlighet att eventuellt byta in er nuvarande husbil/husvagn, kunnig personal som ni kan dela era frågor med, garantier under den första perioden av ert ägande om något skulle hända, m.m. De flesta företag i branschen går även igenom er husvagn/husbil både invändigt och utvändigt via ett service-/leveransprotokoll där de kontrollerar allt från belysning till extramonterat utrustning, provtrycker gasolen och fukttestar fordonet. Är det inte värt att lägga lite extra på att få service, trygghet och förtroende tillbaka?
Företag - Import eller svensksålt?
Import
En importerad husvagn/husbil kan oftast uppfattas som billigare, men blir oftast inte det i det långa loppet. När man börjar jämföra så inser den mer påläste ganska så snabbt att utrustningsnivån skiljer sig väldigt från den som faktiskt är standard i Sverige, och ska du välja till alla tillval som är standard för den nordiska marknaden skiljer sig inte priserna lika mycket. Något som också gör en skillnad på priset, och inte kan göras mycket åt – är den exempelvis 19-procentiga tyska momsen jämförs med den 25-procentiga svenska momsen. Låt oss säga att det skiljer ca 50.000 kr mot en svensksåld och en importerad ny husbil. Först ska antingen man själv, eller via ett anlitat företag åka ner och hämta husbilen, sedan ska den omregistreras och kontrolleras av bilprovningen enligt svenska säkerhetsregler. Efter detta är gjort kommer vi till något som är ännu viktigare, service och garantier. Då husbilen i detta exempel är köpt via tysk återförsäljare, antingen direkt av dig själv eller det företag du valt att anlita, är även den tyska återförsäljaren (eller alternativ det företag du anlitat) ansvarig för husbilens garantier – trots så kallad Europagaranti. Andrahandsvärdet är också något som blir lägre på din importerade husbil, detta då både svenska återförsäljare och svenska kunder värdesätter en svensksåld husbil/husvagn mer, precis som i bilvärlden. Med andra ord, ja, ni kan tjäna på att köpa en gråimporterad (importerad utan svensk moms och ej via svensk generalagent) husbil eller husvagn. Däremot måste man tänka på att utrustningsnivå ofta är lägre, att andrahandsvärdet troligtvis är minst lika mycket lägre som de pengar du trott du ”sparat” på importen samt att du troligtvis får vänta länge om vill ha hjälp med garantiåtgärder via svensk auktoriserad återförsäljare/verkstad – som självklart hjälper sina egna kunder först.
Förklaring - vad är Europagaranti?
En garanti är ett frivilligt åtagande där någon lovar att ansvara för produkten eller delar av produkten. En Europagaranti är normalt ett åtagande från tillverkaren att ansvara för produkten (enligt de förutsättningar som garantivillkoren anger) oavsett var i Europa den säljs. Med en sådan garanti i handen kan man vända sig till tillverkarens generalagent i respektive europeiskt land för att få hjälp med garantierna, förutsatt att den verkstad man vänt sig till har tid att hjälpa en. I många fall behöver också kunden betala för garanti hos verkstaden, för att sedan göra upp allt med den återförsäljare som sålt den privatimporterade husvagnen/husbilen. Tänk också på att det kan vara svårt att få tider hos en auktoriserad svensk verkstad om man t.ex. köpt privatimport, då verkstaden i regler (och fullt naturligt) alltid hjälper sina egna kunder först.
Svenksåld
En svensksåld husbil/husvagn kanske kostar något mer vid själva köpet, men tryggheten, den högre utrustningsnivån, det högre andrahandsvärdet samt fördelen med bättre och tidigare hjälp vid service/garanti är bara några av de fördelar som vi på Campagon anser att du behöver fundera över innan du väljer att köpa en importerad husvagn eller husbil. Om företaget dessutom är ansluten till HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund) kan du som kund känna dig ännu tryggare.
Andrahandsvärde
Det värdet som finns kvar den dagen ni vill byta eller sälja er husvagn eller husbil. Det finns många saker som höjer ett fordons andrahandsvärde, och här är några av dessa:
- Varumärket – ett starkt och välkänt varumärker ger en trygghet i både produkten och hjälp vid eventuella fel
- Utrustningen – ju mer utrustning, desto bättre! Många vill nämligen inte köpa till massa utrustning på ett begagnat fordon, de vill ha den riktigt utrustad från början.
- Skick – ett gott skick gällande såväl lukter, klädslar, lite slitage och inget eller få märken är några av de delarna som höjer (eller snarare inte drar ner) ditt andrahandsvärde.
- Skötsel – att service- och garantiåtgärder blivit gjorda enligt husvagnens/husbilens service- och garantibok. För många är det en trygghet att kamremmen och oljan är bytt, att allt fungerar och den klarar en besiktning utan anmärkningar.
Trygghet
Tryggheten är väldigt viktig för att du ska trivas och vara nöjd med ditt fordon, och mycket av tryggheten ligger faktiskt inte i själva fordonet – utan hos den återförsäljare du valt att köpa hos. Det blir alltid vid ett eller flera tillfällen fel på din husvagn eller husbil och då är det viktigt att man får den hjälp man behöver. Jämför gärna olika återförsäljare innan du fullföljer ditt köp, för det är till den återförsäljaren du kommer när eventuella fel eller problem dyker upp. Hur ser företaget ut? Har de funnits länge branschen? Hat du någon bekant som köpt från företaget tidigare? Ger de ett förtroendeingivande intryck – som finns kvar efter ni hämtat ut husvagnen husbilen? Ja, detta är bara några av de frågor som är värda att fundera kring.
Eftermarknad
För de allra flesta slutar inte affären med köpet av husvagnen eller husbilen, man vill kanske också köpa till massa tillbehör eller montera extrautrustning senare under året. Det är då en trygghet om din återförsäljare också har en bra verkstad och en trevlig tillbehörsbutik. Många känner sig också trygga med att få tips och hjälp via företagets butik eller verkstad, efter man börjat använda sin nyinköpa husvagn/husbil.
2. Kontant eller Finansiering
Många undrar nog över varför denna punkt finns med vid valet av sin husvagn eller husbil - hur jag betalar spelar väl ingen roll i vårt beslut av fordon? Svaret på den frågan är JA, det spelar roll. Det är inte alls ovanligt i vår bransch att köparen siktat in sig på fordon i en viss prisnivå, men ändrar sig när de ser hur mycket mer de får för sina pengar vid ett "litet tillägg". Låt oss säga att ni har en budget på 100 000 kr som ni kan lägga kontant. Hos återförsäljaren har hittat er drömhusvagn, men den kostar 150 000 kr, istället för de 100 000 kr som ni har. Vid en kontant betalning hade ni då fått välja en annan husvagn, trots att den inte nått drömmen av vad ni vill ha. Vid en finansiering av er drömhusvagn för 150 000 kr skulle ni däremot "bara" behöva lägga in 30 000 kr kontant (20 % av det totala beloppet) och sedan få en månadskostnad på 1 750 kr (beräknat med räntan 5,95 % i 7 år).
Visst är det bra om ni kan betala er husvagn eller husbil kontant, men det är också värt att tänka över en eventuell finansiering innan ert köp sker.
3. Husbil eller husvagn
Hur har du tänkt att resa? Har du hittat en drömtomt eller en speciell camping som du vill bo på en längre tid, eller kommer du mest resa runt – kanske stanna högst 2 eller 3 dagar på ett ställe? Planer på att använda fordonet under vår/sommar/höst eller även under vintertid?
Man brukar i regler säga, med vissa undantag, att om man har planer på att åka runt mycket under sin semester så är det en husbil som gäller. Husbilen ger de unika fördelarna av enkelheten vid ett effektivt resande, bara att veva in markisen och vrida om nyckeln. Husbilen är också lite lättare att åka runt med både i städer och länge ner i Europa där vägarna är smalare och trafiken stressigare.
Är tanken däremot att ni tänk stanna en eller flera veckor på samma ställe eller kanske bo hela sommaren på en viss camping är det i regel, med vissa utantag, husvagn som gäller. Husvagnen ger oftast en rymligare invändig känsla och känns mer som en sommarstuga. Ett förtält ger den dubbla boytan och barn eller barnbarn hittar ofta nya kompisar på campingen. Även vid vintercamping rekommenderas en husvagn då ytan, framförallt bredden, är en starkt bidragande och uppskattad faktor. Även husbilens glasrutor i förarhytten har en nackdel under vintern med tanke på kallras, om inte husbilen är utrustad med ett så kallat vintertäcke.
Alla familjer har olika behov, och det är därför omöjligt att säga exakt vilken lösning (husvagn eller husbil) som passar dig och din familj bäst, men man brukar säga att om man vill resa mycket är en husbil det populäraste alternativet och om man hellre vill ligga still en längre tid rekommenderas en husvagn.
4a. Så väljer du rätt HUSBIL
- Vad har du för körkort? Dessa regler idag för husbil:
1) Har du tagit ditt B-körkort före den 1 juli 1996, och inte blivit av med körkortet vid exempelvis en fortkörning, får du köra husbilar upp till 12 ton. Dessa svenska regler gäller i hela EU på svensk-registrerade fordon. Ladda gärna ner texten med reglerna som PDF-fil i ett eller flera språk på sidan om ”Körkortsregler”. Reglerna finns, som sagt, på flera språk och ska visas för polisen i det land man befinner sig. OBS! Vi på Campagon har hört om personer som blivit bötfällda trots lappen med reglerna... Om denna punkt inte stämmer in på dig gäller punkt 2.
2) En husbil med en totalvikt på max 3,5 ton får du idag köra på vanlig B-behörighet, både i Sverige och övriga Europa.
3) Vid C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton) får du köra samtliga husbilar i Sverige/Europa.
4) Gällande hastighetsbegränsningar i Sverige är det vägskylten som gäller för husbilar registrerade som Personbil Klass II. I andra länder ska man respektera de lokala lagarna och följa skyltar för tung trafik. Det kostar exempelvis lastbilstaxa på motorvägarna i en del länder, Österrike till exempel.
Antal färdplatser
Hur många ska med på resan, kanske era barn eller barnbarn vill ha med någon kompis? Det vanligaste antalet färdplatser i en husbil är 4 inkl. föraren. I vissa husbilar är det dock endast 2 och i vissa upp till 6 platser. En del husbil har också endast 4 synliga säten, men också en sidosoffa som kan göra om till ett 5:e passagerarsäte. Fråga gärna säljaren vilket antal personer husbilen är godkänd för, eller kolla upp det själv via registreringsnumret på Transportstyrelsen.se.
Antal bäddar
Precis samma fundering som i frågan ovanför, hur många ska med på resan? Kanske några kommer efter er med en vanlig personbil men behöver sovplatser? Det vanligaste antalet bäddar i en husbil är 4 stycken, men kan variera väldigt från modell till modell. Det finns alltid minst 2 bäddar och sedan går det upp till 6 bäddar, i unika fall kan det finnas fler än 6 bäddar.
Boyta
Köp inte en för liten husbil. Många tänker att de inte vill ha något som är för stort att åka runt med, och köper då istället en för liten husbil – ett misstag som kan bli dyrt. Tänk dig att du/ni ska bo i husbilen under en längre tid, och att man kanske inte alltid vill vara tätt inpå varandra. En husbil med en utvändig totallängd på mellan 7,0-7,6 m är den vanligaste storleken för den som vill ha en bra boyta, samtidigt som husbilen fortfarande inte tappar sin smidighet inför resan.
Planlösning
Kommer du trivas? Är den tillräckligt praktisk? Planlösningen är en av de allra viktigaste punkterna vid köp av husbil, för trivs ni inte med planlösningen, trivs ni inte med husbilen och trivs ni inte med husbilen kan ni inte njuta av upplevelsen som husbilen är tänk att ge. De tre vanligaste planlösningarna idag är dubbelbädd med toaletten bredvid i ena hörnet (fransk säng), mittplacerad dubbelsäng med garage (drottningsäng/queensbed) samt höga eller låga långbäddar beroende på önskemål om lastutrymme. Vinkelkök och också väldigt vanlig, då köket ofta blir mer praktiskt, ger mer ytor men samtidigt inte tar så värst mycket mer av husbilen utrymme. Köp också en planlösning som passar just er, ni som oftast ska bo i husbilen. Att barnbarnen vill med är jätteroligt, men att kanske lägga ut 700 000 kr på en husbil för barnbarnens tillfälliga besök är inte att rekommendera. Välj den planlösningen som passar ER bäst (t.ex. långbäddar), med möjlighet att fälla ner en taksäng eller bädda en sittgrupp när några gäster vill med. Det är era egna behov som är viktigast!
Lastförmåga
Många personer vill ha med sina saker, och mat. Tänk också på att en varje passagerare som åker med i husbilen tar av husbilens lastförmåga, precis som på en personbil. Har ni tänk att åka 4 personer eller flera rekommenderas en husbil med ett chassi på minst 4,0 ton. Viktigt att tänka på är också att de flesta husbilar är inregistrerade utan all tillvalsutrustning, t.ex. markis, större motor eller AC i bildelen och det ingår i ett paket vid nybeställning.
Utrustning
Om man bara vill, och plånboken tillåter, kan man köpa hur mycket utrustning som helst. All utrustning styrs av hur man tänkt åka, vilka som ska med och vilka krav som finns. Inom husbilsvärlden brukar man ofta säga att det inte finns någon standard för hur en husbil ser ut och har för utrustning. Det finns även många som säger att varje husbil är unik. Försök att tänka dig in i ert resande. Kommer ni fricampa mycket (exempelvis inte ha tillgång till el) kan en solpanel/solcell starkt rekommenderas. Är tanken att ni ska åka söderut, men alltid stå på camping med el, så är AC i bodelen ett väldigt vanligt tillval. Något som däremot nästan alltid monteras på en husbil är markisen, ett sol- och regntak. Har du svårt att bestämma dig för vilken utrustning som passar bäst, berätta hur du tänkt resa för din återförsäljare så hjälper de dig på vägen!
Värmesystem
Tänkt använda husbilen under vintertid eller ”bara” under våren, sommaren och hösten? Det är nämligen en ganska stor skillnad på vilket värmesystem som används. Det finns dels det luftburna värmesystemet från Truma som är vanligast, men rekommenderas endast under de tre lite varmare årstiderna. Vid vintercamping eller vinterbruk rekommenderas ett vattenburet värmesystem från ALDE som ger en mer behaglig och jämn värme. Ett vattenburet värmesystem är dyrare och har en högre vikt, till jämförelse med det luftburna systemet. Tänk också på vilken isolering som används samt att ventilationen är god.
Förklaring - Truma – luftburet fläktvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite mer ekonomiskt prissatta husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via ett värmeaggregat (enklare husvagnar och husbilar) eller via flertalet smart placerade värmeutblås. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Luftburen värme uppkommer, precis som det låter, med hjälp av värmepannan värmer den luft som finns i fordonet. Vintercamping med detta värmesystem rekommenderas ej, men går om man vill. Luftburet värmesystem är däremot alldeles utmärkt för vår-, sommar- och höstanvändning. Nackdelen med luftburet värmesystem, jämfört med vattenburet system, är jämnheten av värmen i fordonet, uppvärmningen via 230 V samt att varmluften direkt försvinner om man exempelvis öppnar ytterdörren i fjällen. Marknadsledaren av det luftburna värmesystemet är Truma.
Förklaring - ALDE - vattenburen centralvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite dyrare husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via element, eller så kallade konvektorer, som sitter monterade runt väggarna. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Vattenburen värme värms, precis som det låter, med hjälp av vatten – men också glykol (för att systemet inte ska frysa sönder under vintertid). Vid vintercamping rekommenderas starkt vattenburen värme, då värmen blir mer jämn, gedigen och känns inte lika torr som värme via luftburet system. Nackdelen med vattenburet system, jämfört med luftburet värmesystem, är priset, tiden för uppvärmning samt vikten. Tidigare fanns det två tillverkare av detta system, Primus och ALDE, men idag finns det endast marknadsledande ALDE kvar.
Oberoende eller beroende
Detta är en större fråga än många tror. Det är nämligen här som man måste fundera över storleken på vattentankar, vilken utrustning man behöver och framförallt hur länge man troligtvis kommer behöva vara ute utan tillgång till exempelvis ström. Om man tänk vara beroende (lätt tillång till vatten, toalett, dusch, matbutiker, ström, m.m.) så går det oftast med vilken husbil man vill. Om ni däremot tänkt fricampa mycket utan möjlighet att fylla på färskvatten, närheten till matbutiken eller möjligheten att ladda batteriet är ditt val av husbil mycket viktigare. Köp en husbil med stor färskvattentank (minst 85 liter), ett stort kylskåp med separat frysfack, dubbla bodelsbatterier, solpanel/solcell på minst 100 W, gasolugn (om ni gillar att laga mat), dubbla gasoltuber samt LED-belysning.
Skatt & försäkring
Priserna för skatt och försäkring skiljer sig väldigt mellan husvagnar och husbilar. När du köper en ny husbil idag är skatten ca 15 000 kr per år, medan om du köper en begagnad som registrerades innan den 1 juli 2018 endast behöver betala ca 8 000 kr per år. Det finns egentligen ingen rimlig förklaring till den prisskillnaden, men det är så verkligenheten ser ut. Försäkringen på en husbil kostar ca 8-12 000 kr med helförsäkring per helår, om ni däremot inte använder husbilen återrunt blir det självklart billigare.
Prisnivå
Hur mycket pengar är ni villiga att lägga på en ny eller begagnad husbil? Är det värt att välja bort något, eller ska det få kosta lite extra nu – istället för att ta det senare? Något som också märks på marknaden idag är att personer vågar unna sig mer. Tidigare valde man att låta pengarna sitta på banken istället för att använda de till en upplevelse för livet, men idag är det annorlunda. Idag är livskvalitet något som det ofta pratas om inom branschen. Man vill ha en upplevelse, förgylla ens vardag och skapa minnen för livet. Kort sagt, bestäm en prisnivå som är rimlig för er ekonomi – men var samtidigt inte rädd att våga unna er det där lilla extra!
Säkerhet
Många är, trots att det är väldigt säkert, rädda för gasolen. Beställ gärna en provtryckning (gasoltest) en gång om året så blir allt mycket säkrare, detta är också något som de flesta återförsäljares verkstäder utför innan leveransen av ert fordon – och vet ni inte om det ingår, fråga! Annars är det också ganska vanligt att man köper till ett gas- och narkoslarm som tjuter vid en läcka.
Husdjur
Ska ditt husdjur följa med? Tänk på att det bör finnas plats för en bur under resan, ska du resa söderut kan det även behövas en extra klimatanläggning.
4b. Så väljer du rätt HUSVAGN
Vad har du för körkort? Dessa regler idag för bil med tillkopplad husvagn:
1) Dra ett släp med totalvikten 750 kg, även om summan av fordonens totalvikt skulle överstiga 3,5 ton.
2) Dra ett släp vars totalvikt inte överstiger bilens tjänstevikt. Detta under förutsättningen att den sammanlagda summan av totalvikterna ej överstiger 3,5 ton.
Har du rätt körkort? Kontrollera här vilken körkortsbehörighet du behöver för din framtida husvagn.
1) B-körkort, alternativ 1:
Behövs om husvagnens totalvikt är högst 750 kg.
2) B-körkort, alternativ 2:
Om husvagnens totalvikt är mer än 750 kg får inte husvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kg.
3) Utökat B-körkort (även kallad Kod96), en utökad behörighet av B:
Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Husvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kg.
4) BE-körkort:
Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kg.
Övergångsregler
Körkortslagstiftningen inom Europa tillämpar ofta en princip som kallas "grandfather rights" (farfarsrättigheter). Det innebär att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Ett exempel är att en B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kg. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet. Läs mer på Transportstyrelsen. Hur tung husvagn får din bil dra? Uppgift om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finns på bilens registreringsbevis.
Antal bäddar
Hur många ska med på resan, kanske era barn eller barnbarn vill ha med någon kompis? Det vanligaste antalet bäddar i en husvagn är 4 stycken, men kan variera väldigt från modell till modell. Det finns alltid minst 2 bäddar och sedan går det upp till 8 bäddar.
Boyta
Köp inte en för liten husvagn. Många tänker att de inte vill ha något som är för stort att åka runt med, och köper då istället en för liten husvagn – ett misstag som kan bli dyrt. Tänk dig att du/ni ska bo i husvagnen under en längre tid, och att man kanske inte alltid vill vara tätt inpå varandra. En husvagn med ett invändigt mått på mellan 5,2-6,6 m är den vanligaste storleken för den som vill ha en bra boyta, samtidigt som husvagnen fortfarande inte tappar sin smidighet inför resan.
Planlösning
Kommer du trivas? Är den tillräckligt praktisk? Planlösningen är en av de allra viktigaste punkterna vid köp av husvagn, för trivs ni inte med planlösningen, trivs ni inte med husvagnen och trivs ni inte med husvagnen kan ni inte njuta av upplevelsen som husvagnen är tänk att ge. De tre vanligaste planlösningarna idag är dubbelbädd med toaletten bredvid i ena hörnet (fransk säng), barnkammare (våningssäng) samt låga långbäddar. Köp också en planlösning som passar just er, ni som oftast ska bo i husvagnen. Att barnbarnen vill med är jätteroligt, men att kanske lägga ut 300 000 kr på en husvagn för barnbarnens tillfälliga besök är inte att rekommendera. Välj den planlösningen som passar ER bäst (t.ex. långbäddar), med möjlighet att bädda en sittgrupp när några gäster vill med. Det är era egna behov som är viktigast!
Lastförmåga
Många personer vill ha med sina saker, och mat. Viktigt att tänka på är också att de flesta husvagnar är inregistrerade utan all tillvalsutrustning, t.ex. förtält, cykelställ eller AC.
Utrustning
Om man bara vill, och plånboken tillåter, kan man köpa hur mycket utrustning som helst. All utrustning styrs av hur man tänkt åka, vilka som ska med och vilka krav som finns. Inom husvagnsvärlden brukar man ofta säga att det inte finns någon standard för hur en husvagn ser ut och har för utrustning. Det finns även många som säger att varje husvagn är unik. Försök att tänka dig in i ert resande. Kommer ni fricampa mycket (exempelvis inte ha tillgång till el) kan en solpanel/solcell starkt rekommenderas. Är tanken att ni ska åka söderut, men alltid stå på camping med el, så är AC i bodelen ett väldigt vanligt tillval. Något som däremot nästan alla husvagnsägare köper till är antingen en markis eller ett förtält. Har du svårt att bestämma dig för vilken utrustning som passar bäst, berätta hur du tänkt resa för din återförsäljare så hjälper de dig på vägen!
Värmesystem
Tänkt använda husvagnen under vintertid eller ”bara” under våren, sommaren och hösten? Det är nämligen en ganska stor skillnad på vilket värmesystem som används. Det finns dels det luftburna värmesystemet från Truma som är vanligast, men rekommenderas endast under de tre lite varmare årstiderna. Vid vintercamping eller vinterbruk rekommenderas ett vattenburet värmesystem från ALDE som ger en mer behaglig och jämn värme. Ett vattenburet värmesystem är dyrare och har en högre vikt, till jämförelse med det luftburna systemet. Tänk också på vilken isolering som används samt att ventilationen är god.
Förklaring - Truma – luftburet fläktvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite mer ekonomiskt prissatta husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via ett värmeaggregat (enklare husvagnar och husbilar) eller via flertalet smart placerade värmeutblås. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Luftburen värme uppkommer, precis som det låter, med hjälp av värmepannan värmer den luft som finns i fordonet. Vintercamping med detta värmesystem rekommenderas ej, men går om man vill. Luftburet värmesystem är däremot alldeles utmärkt för vår-, sommar- och höstanvändning. Nackdelen med luftburet värmesystem, jämfört med vattenburet system, är jämnheten av värmen i fordonet, uppvärmningen via 230 V samt att varmluften direkt försvinner om man exempelvis öppnar ytterdörren i fjällen. Marknadsledaren av det luftburna värmesystemet är Truma.
Förklaring - ALDE - vattenburen centralvärme: Ett värmesystem som vanligtvis sitter i lite dyrare husbilar och husvagnar. Fordonet värms upp via element, eller så kallade konvektorer, som sitter monterade runt väggarna. Systemet fungerar alltid via gasol, men kan också köras med 230 V om tillvalet gjorts. Vattenburen värme värms, precis som det låter, med hjälp av vatten – men också glykol (för att systemet inte ska frysa sönder under vintertid). Vid vintercamping rekommenderas starkt vattenburen värme, då värmen blir mer jämn, gedigen och känns inte lika torr som värme via luftburet system. Nackdelen med vattenburet system, jämfört med luftburet värmesystem, är priset, tiden för uppvärmning samt vikten. Tidigare fanns det två tillverkare av detta system, Primus och ALDE, men idag finns det endast marknadsledande ALDE kvar.
Oberoende eller beroende
Detta är en större fråga än många tror. Det är nämligen här som man måste fundera över storleken på vattentankar, vilken utrustning man behöver och framförallt hur länge man troligtvis kommer behöva vara ute utan tillgång till exempelvis ström. Om man tänk vara beroende (lätt tillång till vatten, toalett, dusch, matbutiker, ström, m.m.) så går det oftast med vilken husbil man vill. Om ni däremot tänkt fricampa mycket utan möjlighet att fylla på färskvatten, närheten till matbutiken eller möjligheten att ladda batteriet är ditt val av husbil mycket viktigare. Köp en husbil med stor färskvattentank (minst 40 liter), ett stort kylskåp med separat frysfack, dubbla batterier, solpanel/solcell på minst 100 W, gasolugn (om ni gillar att laga mat), dubbla gasoltuber samt LED-belysning.
Skatt & försäkring
Priserna för skatt och försäkring skiljer sig väldigt mellan husvagnar och husbilar. När du köper en ny husvagn idag är skatten 360 kr per år (i jämförelse med en ny husbil då skatten är 15 000 kr per år). Försäkringen på en husvagn kostar ca 2 000 kr med helförsäkring per helår, om ni däremot inte använder husvagnen åretrunt blir det självklart billigare.
Prisnivå
Hur mycket pengar är ni villiga att lägga på en ny eller begagnad husvagn? Är det värt att välja bort något, eller ska det få kosta lite extra nu – istället för att ta det senare? Något som också märks på marknaden idag är att personer vågar unna sig mer. Tidigare valde man att låta pengarna sitta på banken istället för att använda de till en upplevelse för livet, men idag är det annorlunda. Idag är livskvalitet något som det ofta pratas om inom branschen. Man vill ha en upplevelse, förgylla ens vardag och skapa minnen för livet. Kort sagt, bestäm en prisnivå som är rimlig för er ekonomi – men var samtidigt inte rädd att våga unna er det där lilla extra!
Säkerhet
Många är, trots att det är väldigt säkert, rädda för gasolen. Beställ gärna en provtryckning (gasoltest) en gång om året så blir allt mycket säkrare, detta är också något som de flesta återförsäljares verkstäder utför innan leveransen av ert fordon – och vet ni inte om det ingår, fråga! Annars är det också ganska vanligt att man köper till ett gas- och narkoslarm som tjuter vid en läcka.
Husdjur
Ska ditt husdjur följa med? Tänk på att det bör finnas plats för en bur under resan, ska du resa söderut kan det även behövas en extra klimatanläggning.
5. Service & Köp
Grattis! Ni är nu strax klara i era funderingar kring köpet av en husbil eller husvagn. Något som däremot är väldigt viktigt att också tänka över är vart ni faktiskt ska köpa er husvagn/husbil och vart ni vill bli kunder. I stort sätt alla husbils- och husvagnsföretag o branschen är helt fristående från varandra, vilket gör att alla arbetar på olika sätt. Fundera kring vilka delar som ni värdesätter mest! Är det priset som styr allt, eller är det kanske känslan av att företaget finns där för en den dagen då ett eventuell problem dyker upp? Är det värt att åka lite längre, då ni vet att ni får god service och att ni kan känna er trygga när man åker därifrån?
För att lättare förstå vad ni själva värdesätter mest vid ett köp hos en återförsäljare, välj ut två eller tre alternativ nedanför som är VIKTIGAST för er när ni ska köpa en husbil/husvagn:
Avstånd – bör återförsäljaren finnas inom en viss omkrets från ert hem, så det är lätt att få hjälp om det blir några problem?
Butik – är det viktigt med en tillbehörsbutik så ni lätt kan komplettera er husbil/husvagn med nya tillbehör/utrustning?
Fabrikatet – att återförsäljaren representerar ett visst fabrikat?
Familjärt – att företaget bryr sig om hela er familj, att alla är lika viktiga. Kanske de bjuder era barn eller medföljande vänner på glass/kaffe medan de väntar på att ni ska bli klara? Kanske företaget erbjuder en lekplats eller filmhörna?
Förtroende – att om man blir lovad något, trots att det kanske inte står på ett papper? Ni vet att de håller vad de lovar, och att man inte får något annat än vad som sagts vid leveransen.
Garanti – är det bra och långa garantier som är viktigast?
Kvalitet – att produkten och/eller de tjänster ni köper har god kvalitet?
Prestige – att företaget är väl representerat i branschen, som ni gärna berättar för era vänner att ni köp av just detta företag?
Prisnivå – att priset är bra eller bättre i jämförelse med andra företag med likvärdiga produkter?
Verkstad/Service – att de har en verkstad med gott rykte som gör fina och professionella arbeten? Att ni vet att ni får hjälp om något fel skulle uppstå med husbilen/husvagnen?
Status – Fina produkter av högsta kvalitet, köpt av ett stabilt företag från branschen – nått ni gärna berättar om för era vänner.
Tillgänglighet – att ni vet att ni alltid, under företagets öppettider, kan få hjälp med såväl tekniska problem som allmänna funderingar kring ert fordon?
Tradition – ni har alltid köp er husvagn/husbil av detta företag, och eftersom ni är så nöjda finns ingen anledning att byta!
Trygghet – att ni känner er trygga med företaget som helhet. Trevliga säljare, kunnig butikspersonal och professionella servicetekniker. Att företaget exempelvis också arbetar med stabila partners, finansiärer och leverantörer?
Unikt objekt – ni vet exakt viken husvagn/husbil ni vill ha. Ni vet klädsel, utrustning, planlösning, m.m. Ni bryr er egentligen inte om företagets verkstad, att de har en butik eller att de finns i närheten av vart ni bort. Priset är inte heller viktigast, bara ni får exakt den husvagn/husbil som ni letat efter.
Utbud – att återförsäljaren har ett bra sortiment. Många olika husvagnar/husbilar i olika prisklasser, storlekar, planlösningar, utrustningsnivåer, skick, m.m.
Välj också ut två eller tre alternativ ovan som är MINST VIKTIGA för er när ni ska köpa en husbil/husvagn.
Vi önskar er lycka till, och hoppas att våra tips ”Inför köpet” hjälp er en bit på vägen i ert sökande efter den perfekta husvagnen eller husbilen!
Texten ovan är framtagen tillsammans med vår systersajt Klicket.se.
Över 4 500 husbilar & husvagnar » Köp ny eller begagnad husvagn eller husbil » på Klicket.se
(Campagons systersajt)
Ladda ner Klicket-appen: